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A/O: Stephen Procter – Strategic Delivery Manager 
 

Friday, 23 August 2019 
 
 
RE: Energy Savings Scheme Consultation Paper on 2018-2019 Rule Change 
 
 
 
Dear Stephen, 
 
With reference to the subject consultation paper, please consider our responses as 
follows.  
 
Question 9: Do you agree with the proposed changes to Clause 7A.1? Please 
provide reasoning supporting your response.  

 
No. The Rule must stipulate exactly how the Scheme Administrator may be satisfied and 
provide a clear framework within which an ACP can operate and calculate risks. Gaps or 
ambiguity in the Rule’s stipulations must not be filled by writing further discretion into the 
Rule in favour of the Scheme Administrator as we have – in some instances – observed 
divergence in what is written in the Rule and what is required by the administrator. A real 
problem creating undue risk. ACP’s must be able to satisfy the Scheme Administrator by 
doing what the Rule requires, not by doing what the Rule requires AND satisfying 
whatever the Administrator’s desire of the day might be. The Scheme Administrator has 
read requirements into the 7A clauses which ACP’s cannot extract at face value. The 
proposed change – i.e. ‘to the satisfaction of the Scheme Administrator’ – when the 
clauses in the Rule cannot be assessed at face value, is not an acceptable proposition. 
The Scheme Administrator should not be able to administer clauses which are subject to 
interpretation AND cement their power to say that an ACP’s interpretation is wrong just 
because they say it is, entirely at their discretion, and no recourse for the ACP. How is it 
decided if Energy Savings are attributable only to the ‘the Implementation’? How is the 
Implementation defined? Fair enough, there must be a boundary, but the instructions in 
navigating the boundary must be clear. If a Scope of Works is presented in the M&V Plan 
and does not specifically list all aspects of the measures implemented, and/or a scope of 
works changes slightly, and/or BMS tuning is undertaken after the upgrade which was 
not specifically mentioned in the M&V Plan, at what point will the Scheme Administrator 
say that it is not attributable to the Implementation? If additional works are undertaken 
within the measurement boundary which fit the accreditation conditions, this should be a 
non-issue. Moreover, there should also be consideration for minor adjustments.  
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For example, a couple of fluorescent battens are accidentally damaged beyond repair 
during a chiller upgrade and replaced with LED battens. As it stands, we are looking at 
an ineligible project if the fluorescent lights are within the measurement boundary and 
not separately metered. It may seem a trivial example, but something like this can happen 
and there is no guidance on it other than the experiences different ACP’s have had, which 
are more consistent with a forfeit all scenario.  
 
Question 10: Do you agree with the proposed changes to Measurement 
Procedures of the PIAM&V method? Please provide reasoning supporting your 
response.  
 
Not in disagreement but largely depends on the form and manner. If there is going to be 
some elaborate document issued to be completed, the contents of that document are 
important in deciding if we agree with the way it is implemented. Also, a baseline period 
must be able to change (i.e. move in time) without a new requirement for sign-off, 
contingent upon the measurement procedures being otherwise the same of course. 
There must be some form of consultation on what the explanatory reasoning document 
is going to look like. Also, any requirements around the M&V Pro who deems the 
procedures appropriate must be specified. Can the same person do the final reporting, 
or must they be different parties?  
 
Question 12: Would this change present any particular issues for your business? 
 
Adds obstacles and costs, potentially significant if the requirements around the 
explanatory reasoning are many.  
 
 
Question 13: Do you agree with the proposed changes to Clause 7A.16 of the 
PIAM&V method? Please provide reasoning supporting your response.  
 
Publishing of Method Requirements may be useful if they clarify things and provide 
rulings of sorts. However, no detail is provided here about the process underpinning it. 
Who writes the Method Requirements, is there a peer reviewing process? An industry 
consultation? There must be some form of consultation with stakeholders on any draft 
Method Requirement proposed to be published. This cannot be at the drop of a hat. There 
are stakeholders out there who know a lot and should be listened to before these 
requirements are published.  
 
Question 25: Do you agree with the proposed definition as opposed to the current 
definition of the Implementation Date for HEER activities? Please provide 
reasoning supporting your response.  
 
The question that must be answered is: What constitutes ‘the Implementation’ and at 
what point may an event constitute a new Implementation? There may be scenarios 
where two ACP’s are involved in succession with different clauses to their accreditations. 
In that case, each ACP’s activity would have to constitute a separate implementation – 
i.e. the second ACP does not have to have his nomination form signed before the first 
activity implemented by the previous ACP. 
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Other 
Not mentioned in the consultation paper but mentioned in the draft Rule in table A10.2 is 
the addition of the sentence “With a vertical illuminance target of 160 lx (including 
distribution centres).”  
 
If that means that a space could not classify as wholesale storage and display if the target 
illuminance is not 160 lx, that would be problematic in some instances. Lux level 
recommendation in AS1680 is not a blanket 160 lux. Warehouses can go down to 40 lux 
in appropriate areas and even to 20 lux in automatic warehousing. We suggest that the 
160 lux statement is removed. 
 
 
 
Sincerely, 
 
 

 
 
Jens Mozer 
Technical Director 
jens@energyconservation.com.au 
0487 443 762 

 


